JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

GroenLinksaf

Mens en natuur verdienen beter

Na jarenlange procedures heeft de gemeenteraad van Waalwijk afgelopen week ingestemd met het fors verhoogde kostenplaatje voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Ondanks het astronomische bedrag van de 55 miljoen euro die het onze gemeente kost, hoeven we niemand uit te leggen dat de GOL oplossingen biedt die hoognodig zijn. Het plan lost echte verkeersproblemen op en elke verdere vertraging maakt het duurder. Daarom stemde ook GroenLinksaf in. Maar niet zonder scherpe kanttekeningen.

Er wordt vaak gesproken over hoe belangrijk natuur en groen zouden zijn binnen het GOL-project. Maar voor ons is het helder: economische belangen gaan voor. Steeds weer. Dat blijkt onder andere uit het plan om de snelfietsroute naar Den Bosch te realiseren via een ingrijpende aanpassing van de spoorbrug over het Drongelens Kanaal en het compleet afgraven van de spoordijk in de Baardwijkse Overlaat. Een open gebied van één vierkante kilometer zou ontstaan, ten koste van waardevol groen, cultuurhistorie en ecologie.

Het argument dat dit landschap van 150 jaar geleden ‘herstelt’, vinden wij ronduit krom. Échte natuur opofferen voor een gekunsteld historisch plaatje? Niet wat ons betreft. GroenLinksaf heeft daarom de provincie opgeroepen te onderzoeken of deze ingreep nog terug te draaien is, zonder vertraging. Ons standpunt: als het niet kapot is, repareer het dan niet.

De Nieuwe Hoven Oost

Diezelfde donderdag bespraken we ook plan De Nieuwe Hoven Oost op Landgoed Driessen. Een kleine ontwikkeling – 63 woningen – waar we in beginsel vóór zijn. Maar één pijnpunt sprong eruit: 0 sociale huurwoningen! Terwijl in onze eigen Woonvisie én in de regionale woondeal is afgesproken dat elk project ten minste 25 à 30% sociale huur moet bevatten.

De oorzaak ligt deels bij woningcorporatie Casade, die door landelijke regelgeving klem zit. Maar het resultaat is dat projectontwikkelaars hun kans schoon zien om sociale huur te omzeilen. En dat kunnen we ons in deze wooncrisis níet veroorloven. Mensen wachten tot wel zes jaar op een sociale huurwoning. En nog steeds kiezen sommige partijen ervoor om ’even af te wachten’ tot eind 2025. Dat is onacceptabel.

Daarom diende GroenLinksaf een motie in: kom met creatieve oplossingen en een plan B voor als Casade niet kan leveren. Helaas kregen we geen meerderheid. Maar wij geven niet op.

Deze week (donderdag 3 juli) debatteert de raad over de Kadernota 2026. Daarin komen wij met concrete voorstellen om het tij te keren. Want het is klaar met het wegkijken, klaar met het uitstellen. Het is tijd om te bouwen voor mensen die het écht nodig hebben.

Het was een bewogen raadsvergadering. Maar wij blijven staan. Voor mens én natuur. Tegen een systeem dat almaar doordendert en alles wat kwetsbaar is onder zich dreigt te vermalen.