JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brabantse veteranen tijdens Dodenherdenking Waalwijk

De drukbezochte Dodenherdenking in Waalwijk bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester Moonenlaan begon dit jaar met een fotomoment, waarvoor alle veteranen uit de gemeente waren uitgenodigd. Als erkenning voor hun inzet kregen zij een speciale coin uitgereikt met het thema ‘80 jaar Vrijheid’, door burgemeester Sacha Ausems.

Door Madeleine Vrienten

Tijdens het officiële gedeelte werden de namen van alle omgekomen Waalwijkse slachtoffers genoemd. Aansluitend volgde de twee minuten stilte om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Sinds 1961 herdenken we ook de Nederlanders die zijn omgekomen tijdens andere oorlogen en vredesmissies van ná de Tweede Wereldoorlog. We herdenken om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden. We blijven herdenken, opdat dat de geschiedenis zich niet herhaalt.

Twee minuten stil, een moment van bezinning, dankbaarheid en respect, voor allen die hun leven hebben gegeven voor ons leven in vrede, vrijheid en veiligheid. Een moment ook om de mensen te eren die levend zijn teruggekeerd uit de strijd, en waarop de oorlog jarenlang of nog altijd impact heeft (gehad). Na het Wilhelmus volgde een warme toespraak door de burgemeester, waarin ze heden en verleden met elkaar wist te verbinden. Na de kranslegging las stadsdichter Romy van Dongen een pakkend gedicht voor. Het geheel werd muzikaal omlijst door de twee aanwezige muziekkorpsen.

Er gaan stemmen op dat het een goede zaak zou zijn wanneer op 4 mei ook de slachtoffers van de huidige oorlogen zouden worden herdacht. Je kunt je afvragen wat onze vrijheid betekent wanneer we dagelijks het leed elders in de wereld via de media voorgeschoteld krijgen. Er werd dit jaar op verschillende plaatsen dan ook ‘alternatief’ herdacht, die vrijheid is er. Vooralsnog is 4 mei een Nationale Herdenking. Dit zonder afbreuk te willen doen aan het verlangen en het streven naar een toekomst van vrede en vrijheid overal ter wereld, en voor iedereen.