JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Referendum Nieuwsbulletin no. 4

Door steeds hetzelfde te doen moet je niet een andere uitkomst verwachten!

Beste lezer, als voorvechters van het instrument referendum zijn wij intussen al aan ons vierde nieuwsbulletin toe. Heb je de eerdere bulletins nog niet gelezen? Geen paniek, via de website van Weekblad Waalwijk zijn die nog terug te zien. In de eerdere bulletins hebben we aangegeven hoe ons driemanschap is samengekomen en wat ons doel is. Ook hebben wij u in beknopte vorm op de hoogte gebracht wat de raadsleden die op onze oproep hebben gereageerd van deze materie vinden. En die zienswijze heeft veel weg van een tunnelvisie. Ofwel de benadering van een probleem waarbij je je slechts op één aspect van iets richt en niet openstaat voor andere mogelijkheden!

Terwijl het ‘onweer’ in Waspik rommelt over de bouw van de nieuwe sporthal, hangt diezelfde bui vooral ook over Waspik en Sprang-Capelle wanneer het gaat over de hele procedure rondom de nog te plaatsen windturbines. En in Waalwijk is dan bovendien nog het gebeuren rondom de verplaatsing van de bibliotheek wel een reden om alvast maar een regenjas aan te trekken. Het zijn nog maar drie beslispunten binnen onze kernen Waspik, Sprang-Capelle en Waalwijk, waarbij de gemeenteraad oude beleidsstructuren gevolgd heeft en de inwoners tot op heden het gevoel gekregen hebben van de regen in de drup te zijn beland!

Wij zijn ervan overtuigd dat dit grotendeels voorkomen had kunnen worden. Door nou eens niet ervan uit te gaan dat de wijsheid enkel en alleen bij de raad ligt. En door niet automatisch ervan uit te gaan dat de ‘gereedschappen’, die de Raad gebruikt om tot een besluit te komen, afdoende zijn. Door een meer ‘klantgerichte’ aanpak zou de raad tot beslissingen hebben kunnen komen die wel breed door de bewoners van de kernen Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik wordt gedragen.

Een simpel voorbeeld: wanneer je thuis wilt weten wat er de komende week gegeten gaat worden en waar de voorkeuren liggen, dan vraag je het toch ook aan alle gezinsleden? Je vraagt het toch niet slechts aan een paar gezinsleden en zegt dan dat het hele gezin inspraak heeft gekregen in de menukeuze? Waarom blijft de meerderheid van de Raad dit dan toch op een soortgelijke wijze doen? De Raad zegt meer burgerparticipatie te willen, maar wil daarbij het liefst alleen gebruik maken van zogenoemde sleutelfiguren die door de gemeente zelf worden aangezocht. Hoe de insprekers de afgelopen jaren ook genoemd zijn, het raadplegen van deze sleutelfiguren heeft nog nauwelijks ertoe geleid dat de gemeenschap of kern zich in de breedte echt gehoord voelde! Dus waarom dan nu opnieuw veronderstellen dat het gebruik van sleutelfiguren deze keer een andere uitkomst zal bieden?

De Raad geeft zelf aan de inwoners te willen betrekken bij de besluitvorming, maar betrek die burgers er dan ook bij! Leg je oor dan te luister bij alle inwoners van de gemeente. Het gaat hen toch allemaal aan?! Steeds maar weer terugvallen op oude beleidsstructuren en dan vervolgens de hoop vestigen op het tevreden houden van inwoners is wensdenken, maar zal niet leiden tot een ander resultaat.

Wil je echte verandering en wil je echte burgerparticipatie, dan doe je als raadslid er verstandig aan om een nieuwe tool in de gereedschapskist te stoppen. Het referendum is zo’n instrument. In vele gemeenten in Nederland is het al gedaan; onder andere in Tilburg gebruikt men het al. Waarom hebben wij de mogelijkheid van het referendum in de gemeente Waalwijk nog niet? Is men misschien bang voor de signalen vanuit de gemeenschap? Weet jij het?

Voor ons is het nog wachten op een heldere reactie van de ‘Werkgroep Democratische Vernieuwing’ of zij wel of niet met ons een onderhoud willen aangaan. Wordt vervolgd.

Arie van Iersel, Rob Bonninga, Theo Weijters