Teveel cholesterol. Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan twee tot drie eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.

Volgens andere eikenners zou een ei wezenlijke hoeveelheden vitamine A, B12, D en foliumzuur bevatten. Ook bevat het zink, ijzer en seleninum en dus zou het wel goed zijn. Loslopende weidekippen bevatten beduidend meer gezonde omega 3 vetzuren. Het eigeel bevat sterke antioxidanten voor onze ogen zoals luteïne en zeaxanthine. De persoon in kwestie schrijft zelfs dat dagelijks een eitje eten geen nadelig effect heeft op onze cholesterolwaarden en het zou zelfs het risico op hartinfarcten verlagen.

Oké, ik wilde een ode schrijven aan alle kippen en haar eieren. Snap jij het nu nog? Ik weet niet waar ik moet beginnen en wat ik moet schrijven. Ik heb ook altijd gedacht dat het allemaal wel meeviel, maar wie moeten we nu geloven? Tegenwoordig mag je geen eieren meer eten van je eigen kippen omdat er PFAS in zou zitten. Misschien een beetje dom van mij, maar we moeten ergens aan dood gaan, dan maar door de eitjes van mijn eigen kippen. 

Waarom zoveel ophef over eieren? Kunnen ze niet beter schrijven dat al die suikers in zoete, sterk gekleurde snoepjes funest zijn voor het lijf van kleine kinderen (en volwassenen). Of de energiedrankjes. Ik kom vaak blikjes tegen tijdens mijn hardlooprondje. Het is kennelijk nog niet doorgedrongen dat deze super gezoete drankjes met een hoop troep slecht zijn voor ons. En waarom vapen jongeren nog? Er wordt gelukkig veel aandacht geschonken aan hoe slecht vapen is, maar wanneer je iets verbiedt, is het juist interessanter, dus…

Ik blijf gewoon mijn eitjes eten. Oké, waarschijnlijk niet iedere dag, want dat vind ik ook wel een beetje veel. Hoe zou het trouwens met Rocky Bilboa gaan? Die at iedere dag een aantal rauwe eitjes. Zou hij nog leven?

Ik wens je een gezonde dag, Mieke de Vriend