Door Henk Poelakker

Op de motor naar Heusden

Samen met de gezinnen van hun twee dochters (inmiddels zes kleinkinderen) stonden Marry en Riek de Bie-Verbeek vorige week stil bij hun diamanten bruiloft. Het had slechts een haartje gescheeld of een Heusdenaar was er met de buit vandoor gegaan. Het was december 1958 dat het bruidspaar elkaar leerde kennen in Heusden, de woonplaats van Riek. Op de motor was Marry met een vriend naar de bruisende Vismarkt gereden waar het oog van twee jonge twintigers viel op Riek. De verliefde Heusdenaar sprak de legendarische woorden: “Als jij haar niet pakt, doe ik het.” Concurrentie dus waarbij Riek het voor het uitzoeken had. Nog diezelfde dag kregen Marry en Riek verkering. Na 5½ jaar stapten ze in het huwelijksbootje en dat vaart nog altijd voort in een woelige wereld.

Een trouwfoto van 60 jaar geleden.

Een trouwfoto van 60 jaar geleden.

Schoenfabriek Windsor

Hoewel beiden de oorlog als kind hebben meegemaakt, werd daar thuis niet vaak over gesproken. De vader van Marry had een smederij in Sprang-Capelle. Voor zijn gezin met vijf kinderen kon vader goed de kost verdienen met onder andere paarden beslaan. De nog jonge Marry, hij was nog maar net veertien toen hij in de smederij kwam werken, kreeg het vak al snel onder de knie. Hard werken en veel uren maken was wat hij met de paplepel kreeg ingegoten. In die naoorlogse tijd gold de leerplicht tot 14 jaar en dat betekende dat ook de jonge Riek (1940) al vroeg aan de slag moest. In Heusden stond het atelier van schoenfabriek Windsor waar zij werk vond als stikster. Het jonge stel kon in hun verkeringstijd flink sparen, iets wat later goed van pas zou komen.

Zwitserland

Marry (1936) nam de smederij van zijn vader over maar toen de trekker steeds meer in beeld kwam en de ploeg niet meer door het paard werd voortgetrokken, werd het langzaam stiller bij het paarden beslaan. Het jonge paar, inmiddels in 1964 getrouwd, begon een speelgoedwinkel waar ook huishoudelijke artikelen werden verkocht. Marry liet zich omscholen tot installateur van CV-ketels en loodgieterswerk. De speelgoedwinkel werd uiteindelijk een sanitair winkel. Het plaatsen van een badkamer hoorde onder andere tot zijn werkzaamheden. Naast hard werken, was er tijd voor ontspanning. Mooie reizen werden gemaakt naar Duitsland en Oostenrijk, een enkele keer naar Portugal en Italië. Hun meest favoriete land is echter Zwitserland geworden. Daar zijn ze talloze keren naar toe gereden en hebben er gastvrije mensen ontmoet. Het bruidspaar woont nog altijd zelfstandig aan de Burgemeester Meijerstraat in Sprang-Capelle. Daar werden ze op hun trouwdag 3 juli verrast met hoog bezoek in de persoon van locoburgemeester Dilek Odabasi.

Een stralend Diamantenpaar (foto: PixProfs)

Een stralend Diamantenpaar (foto: PixProfs)

18 jaar oude Audi

Eén van de dochters vertelt: “Voor onze ouders was 3 juli een bijzondere feestdag te midden van dierbaren. Enkele dagen daarvoor werd er in grotere kring feest gevierd bij restaurant James in Sprang-Capelle. Toen mevrouw Odabasi het woord voerde, bleek ze goed op de hoogte want ze wist dat mijn vader, die op latere leeftijd is gaan biljarten, ooit Nederlands kampioen is geweest. En, zo sprak ze, wat zien jullie er nog ontzettend goed uit. Mijn vader heeft heel zijn leven geroepen dat hij 108 jaar oud gaat worden en dat zorgde er weer voor dat de locoburgemeester sprak over ‘op naar 80 jaar huwelijk’. Wij als kinderen zijn maar wat blij met onze ouders en bovenal trots dat ze nog zo volop in het leven staan. Samen kunnen ze heel erg genieten van Duitse muziek van onder andere Heino en Udo Jürgens. Ons mam gaat iedere week een kaartje leggen en dat is voor haar echt een uitje. Ons pap heeft helaas te maken met de naweeën van corona, ook wel long covid genoemd. Hij is vrijwel altijd moe en dat maakt het leven er niet gemakkelijker op. Wat hij koestert is zijn 18 jaar oude Audi. Voor hem een geweldige auto waar hij super zuinig op is." Ook Weekblad Waalwijk feliciteert het diamanten bruidspaar van harte.