De Waalwijkse kunstschilder Ingrid Hurkmans exposeert haar schilderijen tot eind september in het Parkpaviljoen. De expositie wordt vrijdag 12 juli geopend, van 15.00 tot 18.00 uur. Iedereen is daarbij welkom.

Ingrid Hurkmans (61) tekent en schildert al sinds haar vroege jeugd. “Mijn eerste echte schilderij maakte ik op mijn twaalfde”, weet ze nog. “Mijn stiefvader schilderde ook, van hem mocht ik de olieverf gebruiken.” Op haar zeventiende wilde ze naar de kunstacademie, maar ze was daarvoor een jaar te jong en werd niet aangenomen. Na een loopbaan als juffrouw op een basisschool in Elshout brak een turbulente tijd aan. Ze had inmiddels vier kinderen en startte samen met haar man een bedrijf in kindermeubels. Dat liep zo goed dat het te veel werd. Daarna werkte ze als art director voor allerlei merken kinderkleding en magazines. De creativiteit moest eruit, maar toen ze een ernstige nierziekte kreeg, moest ze gas terug nemen. Ze kreeg later ook nog corona, waardoor ze gedwongen werd al haar werk neer te leggen. “Toen ben ik thuis weer volop gaan schilderen”, vertelt ze. “En ik kon niet meer ophouden. Ik schilder nu elke dag, geef privélessen, workshops. Het liefst maak ik kleurrijke werken, waar je een goed gevoel van krijgt. En het zijn bijna altijd vrouwen en bloemen.”

Hurkmans volgde later toch nog een artistieke opleiding. Ze is vooral geïnspireerd door impressionistische schilders als Monet, Renoir en Degas. “Als ik kunst kijk, val ik altijd op dezelfde schilders. Ook Frida Kalo vind ik fantastisch, ik geef workshops over haar en haar werk.”

Schilderen is nu haar lust en haar leven. Ze werkt meestal in acryl, mede omdat dat materiaal milieuvriendelijker is dan olieverf, en ze hanteert vaak thema’s, zoals bloemen en portretten. Een beroemde uitspraak van Henri Matisse is daarbij haar lijfspreuk: ‘There are always flowers for those who want to see them’. (Er zijn altijd bloemen voor wie ze wil zien).

In het Parkpaviljoen zijn zo’n 25 werken van haar te zien die betrekking hebben op de thema’s bloemen en (vrouwen)portretten. Of u er ook een goed gevoel van krijgt, kunt u zelf gaan bekijken. De expositie is tot eind september te zien in het Parkpaviljoen.

Bij de opening, vrijdagmiddag 12 juli, is de kunstenares zelf aanwezig om toelichting te geven op haar werk.