Met de zomer in het vooruitzicht maakt Nederland zich op voor de lang verwachte zomervakantie.

Massaal zullen we weer op het vliegtuig stappen, ondanks de inspanningen om minder te gaan vliegen in verband met het klimaat. Ook schuiven we gretig aan in de files richting Zuid-Europa, ondanks dat de ANWB jaarlijks pleit om de zwarte zaterdagen te mijden.


Portugal en Spanje

Van alle nog te maken reizen gaat het grootste deel van de vakantiegangers richting het mooie weer. Portugal en Spanje zijn al heel lang zeer favoriete bestemmingen. Maar ook Italië en Griekenland blijven in trek. Kroatië is in opkomst en kan ook deze zomer duizenden Nederlanders verwachten. Turkije is inmiddels kampioen in zogeheten all-inclusive reizen. Zon verzekerd, geheel verzorgd en geen financiële verrassingen.


Heerlijk of juist verzengend heet?

Maar zijn dit de oorden met de meeste zon? Geenzins. De volgende vijf bestemmingen strijden om de eer als plaatsten met het hoogste aantal zonuren. Barcelona, Spanje (2524 zonuren, 105 dagen). Op een kleine twee uur vliegen van Amsterdam ligt het prachtige Barcelona. Je kunt er met bewolkt weer heerlijk slenteren door de stad maar schijnt de zon? Dan kun je gewoon naar het strand! Een perfecte combinatie.

Het Franse Marseille komt in de buurt van een heerlijke zonvakantie. Met 2885 zonuren per jaar is het een van de zonnigste steden in Europa.

Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft maar liefst 3609 uur zon per jaar. Heerlijk of juist verzengend heet?

Las Vegas, Amerika (3825 zonuren, 159 dagen). Een paar duizend kilometer bij ons vandaan ligt een andere grote stad middenin de woestijn: Las Vegas. Er is altijd genoeg te doen in de enorme casino’s maar de stad is ook perfect als je gegarandeerd mooi weer wilt. Met 3852 uur zon per jaar is het een van de meest zonnige plekken op aarde. Bassie en Adriaan bakten hier ooit een eitje op de loeihete motorkap van hun auto.


Yuma

De topper als het gaat om het aantal zonuren, is weggelegd voor Yuma in Amerika. Met gemiddeld 11 uur zon en 90% kans op zonnig weer per dag haal je het meeste uit je zonvakantie in dit Amerikaanse stadje. Veel is er niet te doen maar je kunt er in ieder geval wel goed bruin worden.

Prettige vakantie en bedenk: ook ‘roundhausen’ is het goed toeven.