Aan het einde van een oude beukenlaantje (1654) bijna haaks op de Kooiweg ligt in een oase van rust samentuin: De Zwollemoer. Hier vind je bedden met biologische groenten, een kruidentuin, fruitbomen en een voedselbos met permacultuur. Het is geen standaard moestuin, waarbij productie op de eerste plaats staat. De leden hebben namelijk bewust gekozen voor een samengaan van natuur en tuinieren; zo is er ruimte gemaakt voor bloemen, liggen er twee natuurvriendelijke poelen en worden de lange zijden van het perceel begrensd door respectievelijk een houtwal en knotwilgenrij. Het resultaat is een klein paradijsje op nauwelijks meer dan een steenworp van het centrum Drunen. Op zondag 30 juni is iedereen welkom om tussen 14.00 tot 16.00 uur een kijkje te komen nemen.

De Zwollemoer bevindt zich op het gebied van het voormalig Swalmenmoerkooi een moerasgebied met eendenkooi uit 1654. Het oude beukenlaantje dwars op de Kooiweg is al sinds 1657 het toegangsdijkje naar dit gebied.

Samen

Op De Zwollemoer tuinieren we samen. Ieder tuiniert naar eigen vermogen en interesse. De samentuin is ook een mogelijkheid om elkaar informeel te ontmoeten. Elk jaar wordt in gezamenlijk overleg besloten welke gewassen in de verschillende bedden gezaaid worden. In principe neemt ieder lid een deel van de bedden van de moestuin onder zijn of haar hoede en een aantal van ons is `lekker´ bezig met de kruidentuin, de fruitbomen, de bloemen, de compostbakken dan wel de permacultuur en voedselbos. Er is ook een imker actief. Voor ons gaat tuinieren en gezelligheid hand in hand. Naast tuinieren zitten we geregeld in de tuin en drinken we gezellig thee en koffie met elkaar. Een groepsapp is niet alleen handig om elkaar te informeren over tuinaangelegenheden, maar vervult ook een sociale functie. Eén keer per maand vergaderen we buiten in de tuin.

Kruidentuin in de Zwollemoer.

Kruidentuin in de Zwollemoer.

Ecologisch

We werken in de tuin samen met de natuur. We gebruiken biologisch zaad, spitten niet en geven de grond voeding via compost van eigen bodem om zo een kringloop te bewerkstelligen. Bij 'plagen' zetten we natuurlijke middelen in zoals andere planten die bepaalde beestjes weg houden.

Op de open dag willen we graag iedereen verder uitleg geven over de tuin en het hoe en waarom van ecologisch tuinieren. Al dit moois laten we zien op zondag 30 juni tussen 14.00 en 16.00 uur. De koffie en thee met wat lekkers staan klaar. Hopelijk tot dan!

Open dag in de samentuin.

Open dag in de samentuin.

De tuin is te bereiken via de beukenlaan (zandpad), gelegen dwars op de Kooiweg te Drunen, ongeveer 75 meter ten zuiden van de Zwaluwmoersedreef. Op de website staat een overzicht foto ter oriëntatie waar de tuin zich bevindt. Verder vind je op de website filmpjes van mensen en onderdelen van de tuin en meer wetenswaardigheden van de historie. Een andere keer langskomen of meer info? Kijk op de site http://www.dezwollemoer.jouwweb.nl/ of stuur een bericht naar dezwollemoer@gmail.com