Op dinsdagmorgen 25 juni staan 17 leerlingen en 6 begeleiders van het Willem van Oranje College en het ISK in de startblokken om te beginnen aan de 26e editie van het fietskamp onder het motto 'Cycle4children'.

De leerlingen fietsen een vierdaagse rondrit van ruim 600 kilometer. Het zwaartepunt van deze editie ligt dit jaar in Vlaanderen. De eerste etappe start om 07.00 uur in Waalwijk en loopt naar Bruisterbosch in de buurt van Maastricht. Het traject voert de leerlingen langs auto-luwe jaagpaden, lange afstands fietsroutes en kronkelende weggetjes over het platteland van de Kempen en Belgisch Limburg. Na 180 kilometer ligt de finish bij de authentieke carré-boerderij in het fietsparadijs Limburg.

Unieke ervaring en prestatie

De tweede dag fietsen de leerlingen een rondrit door de Voerstreek, de Hoge Venen en de Ardennen. Lange beklimmingen, fraaie vergezichten, flitsende afdalingen en verlaten natuurlandschappen vormen het decor. Deze dag maken de leerlingen veel hoogtemeters en komen de echt klimgeiten boven drijven. Het 'dak van Cycle4Children' in de buurt van Baraque Michel ligt op 600 meter. Na 130 kilometer finishen de fietskampers weer in Bruisterbosch.

De derde etappe voert het Willempeloton van Bruisterbosch dwars door het Hageland en Haspengouw naar Sint Joris Weert bij Brussel. Een etappe over geaccidenteerd terrein, over betonplaten fietspaden, door fruitboomgaarden, door betoverende gehuchten als Heks en Hoegaarden. Een onvergetelijke ontmoeting met dit deel van België. De etappe eindigt na 130 kilometer over een onverhard pad bij het gloednieuwe gebouw van de scouting in Sint Joris Weert.

Een sprookjesachtig parcours.

Een sprookjesachtig parcours.

Op vrijdag 28 juni fietsen de leerlingen noordwaarts, terug naar Waalwijk. Onderweg staat nog een stop gepland bij het Sven Nijs Cycling Center. In het begin van de etappe krijgen de leerlingen nog wat venijnige hellingen te verwerken. Na het passeren van het Albert Kanaal is het parcours vlak.

Na 160 kilometer finishen de leerlingen bij de Gaard in Waalwijk en hebben ze een unieke prestatie geleverd.

Goede doelen

Aan de fietstocht zitten twee goede doelen gekoppeld; het team Finnspiration en het schoolproject 'Willem goes Brasil'. Het team Finnspiration probeert zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor de strijd tegen de ziekte van Duchenne. Het is een groep die zich inzet voor een leerling van het Willem van Oranje College, Finn de Jong, die deze ziekte heeft. “Wij dragen met ons project graag een steentje bij aan dit doel en fietsen we ook voor een doel wat verder weg; kansarme kinderen in São João del Rei in Brazilie waar een oud collega een mooi project heeft opgezet.”

De leerlingen zijn inmiddels vanaf maart druk bezig met de voorbereidingen. Wekelijks wordt er één keer met de groep getraind en maken de 'fietskampers' zelf hun kilometers. Voor een groot deel van de deelnemers is het hun eerste kennismaking met de racefiets. 'Goed eten en drinken op de fiets, zorgen voor een goede nachtrust, slim uit de wind rijden, op tijd schakelen, koolhydraten stapelen', allemaal tips voor de leerlingen om de enorme uitdaging waarvoor zij staan te kunnen volbrengen.

Soms loopt het af met een 'sisser'.

Soms loopt het af met een 'sisser'.

Mocht je het project willen steunen en de dappere coureurs willen sponsoren dan kun je contact opnemen met het volgende adres: m.a.debie@wvoranje.nl

Natuurlijk ben je ook van harte welkom bij de start op dinsdagmorgen 25 juni om 07.00 uur om de leerlingen aan te moedigen.