“Je bent een held en je hebt het verdiend”. Met deze mooie woorden mocht de 9-jarige Jitse den Hartog vorige week een jeugdlintje van de gemeente Waalwijk in ontvangst nemen. Niemand minder dan burgemeester Sacha Ausems kwam woensdag naar zijn school om het lintje uit te reiken.

Door Hetty Dekkers

In de aula van de Koningsschool in Sprang-Capelle was het rond het middaguur een drukte van belang. Al zijn klasgenoten van groep 6 (Jitse zit in een speciale klas voor hoogbegaafde kinderen) waren aanwezig, zijn ouders, opa en oma en een dokter van het Prinses Maxima Centrum, een oncologisch kinderziekenhuis. Want Jitse verloor toen hij pas anderhalf jaar oud was zijn broertje Sijmen aan kanker. Dat motiveerde hem later om allerlei acties op te zetten tegen kinderkanker. Zo hield hij een flessenactie op school, een paaseitjesactie. Ook ontwierp hij een eigen spel, sonicshot, waarmee je een bal in een buis moet gooien. “Dat spel hebben we laatst nog samen gespeeld, op koningsdag”, zei burgemeester Ausems. “Toen jij klein was, verloor jij je broertje Sijmen, dat was heel verdrietig en pijnlijk. Wat ik zo mooi vind, is dat je je verdriet hebt omgedraaid tot iets heel krachtigs. Je doet iets goeds voor onze samenleving en je bent daarmee een voorbeeld voor anderen. Dat raakt ons in het hart, en daarom vonden wij, van de gemeente Waalwijk, dat jij dit lintje verdiend hebt.”

Verrast

Jitse zelf was een beetje beduusd uiteraard van alle loftuigingen en aandacht. Hij was flink verrast. “Ik had van tevoren niks in de gaten”, vertelt hij als de uitreiking er op zit. Met het geld dat hij ingezameld heeft, in totaal al zo’n 13.000 euro, wil hij de wetenschap helpen, zodat kinderen met kanker straks meer kans hebben om beter te worden. Hij geeft zijn geld daarom aan het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Dat is een ziekenhuis voor kinderen met kanker. Acties bedenken voor dat goede doel vindt hij heel fijn om te doen. “Ik ben natuurlijk mijn broer verloren, daar wou ik iets tegen doen. Ik zou mijn hele leven lang wel acties willen blijven voeren, maar dat zal ik wel niet volhouden”, verwacht hij. Voor de komende tijd zit hij echter nog vol plannen, zoals een verkoopactie voor zelfgemaakte spulletjes. Daarmee wil hij binnenkort op een beurs in Breda gaan staan. Jitse is dus nog niet klaar met geld inzamelen voor het goede doel.

Zijn vader Erik den Hartog is hartstikke trots op alles wat Jitse doet. En ook op het jeugdlintje dat zijn zoontje gekregen heeft. “Anderhalf jaar terug liepen mijn vrouw en ik een marathon tegen kinderkanker”, vertelt hij. “Jitse was toen erg verdrietig en wilde ook iets doen. Zo begon hij met zijn acties. Wij helpen hem daarbij wel een beetje, maar het komt echt helemaal uit hem zelf.”

De gemeente Waalwijk reikt al zo’n vijftien jaar jeugdlintjes uit aan kinderen die iets heel bijzonders doen voor een ander of de samenleving. Jitse is ongeveer het tiende kind dat een jeugdlintje krijgt, aldus de gemeente Waalwijk. Zijn beste vriend Florian heeft het voor hem aangevraagd.