Afgelopen week vond de Nationale Beweegweek voor ouderen plaats. De jaarlijkse week is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, dat hiermee aandacht vraagt voor het grote belang om te blijven bewegen, ook als je op leeftijd bent. De GO Fit-beweegcoaches van GO Waalwijk sloten uiteraard aan bij de Nationale Beweegweek, met allerlei speciale activiteiten.

Op dinsdag 28 mei reisden de beweegcoaches met 29 deelnemers uit Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle af naar het Olympisch Stadion in Amsterdam. De groep deed mee aan een recordpoging ‘schaduwboksen’, onder leiding van oud-bokskampioen Arnold Vanderlyde. De missie is geslaagd: met bijna driehonderd deelnemers werd het record Schaduwboksen 65+ behaald. Dezelfde middag organiseerde Stichting Fietsmaatjes Waalwijk een prachtige fiets- en puzzeltocht met meerdere duofietsen. Beweegdocent Jerry Penso organiseerde met support van onder andere GO Waalwijk een geslaagd beweegfestijn voor ouderen in de Werft in Kaatsheuvel, waarbij de voetjes van de vloer gingen.

Recordpoging schaduwboksen onder leiding van oud-bokskampioen Arnold Vanderlyde. (Foto: GO Waalwijk)

Recordpoging schaduwboksen onder leiding van oud-bokskampioen Arnold Vanderlyde. (Foto: GO Waalwijk)

Jeu-de-boulestoernooi ‘de Wolluk Cup’

Op donderdag 30 mei vond het jeu-de-boulestoernooi ‘de Wolluk Cup’ plaats. Zo’n 65 deelnemers uit de hele gemeente Waalwijk namen het tegen elkaar op op de banen van EWPC Boule d'argent, nabij het wandelpark in Waalwijk. Na veel regenval waren de weergoden ieder gunstig gezind; het bleef droog en dat droeg uiteraard bij aan een zeer geslaagd toernooi. Donderdagochtend 30 mei verzorgde thelocalGym Waalwijk een proefles voor de bewoners van De Goudvink in Sprang-Capelle. Beweegdocent Roy verzorgt er voortaan elke donderdagochtend een beweegles. Buurtbewoners zijn van harte welkom om mee te doen.

Winnaars van de Wolluk Cup. (Foto: GO Waalwijk)

Winnaars van de Wolluk Cup. (Foto: GO Waalwijk)

Beweegrichtlijnen

GO Waalwijk sloot de Nationale Beweegweek op zaterdag 1 juni af tijdens de Voorjaarsmarkt bij BaLaDe in Waalwijk. GO Fit-beweegcoach Ine daagt bezoekers uit om mee te doen met een recordpoging ‘wie kan er het langste op 1 been staan?’. Het was een knipoog naar de belangrijke adviezen aan senioren: blijf in beweging en doe ook balans- en spierversterkende oefeningen. Specifiek voor wie ouder wordt, zijn de landelijke beweegrichtlijnen als volgt:

• Voorkom veel stilzitten.

• Bewegen is goed, meer bewegen is beter.

• Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen, fietsen, badminton, rustig zwemmen, traplopen, hond uitlaten en fitnessoefeningen. Verspreid dit over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.

• Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, gecombineerd met balansoefeningen. Een goede balans zorgt ervoor dat je je evenwicht makkelijker houdt en minder snel valt. Balansoefeningen zijn oefeningen gericht op het verbeteren van het evenwicht terwijl je staat of beweegt. Zoals op één been staan, voet voor voet over een lijn lopen of een voorwerp van de grond oprapen. Maar denk ook aan activiteiten als yoga.

Het certificaat bewijst het record 'Schaduwboksen 65+' is behaald. (Foto: GO Waalwijk)

Het certificaat bewijst het record 'Schaduwboksen 65+' is behaald. (Foto: GO Waalwijk)

Persoonlijk advies

65-Plussers uit gemeente Waalwijk kunnen met vragen over sport en beweging of een persoonlijk advies terecht bij de GO Fit-beweegcoaches Ine van Liempd: e-mail: inevanliempd-vankraaij@contourdetwern.nl / tel: ‎06 - 33 04 14 31 of Annika Jabroer: e-mail: annikajabroer@contourdetwern.nl / tel: 06 - 22 75 03 74.