In 2024 viert Scouting AZG haar 90ste verjaardag en aangezien dit een prachtige mijlpaal is, nemen we je graag mee in het verhaal van de scouting AZG. Opgericht in 1934 is Scouting AZG nu 90 jaar later één van de grotere scoutinggroepen in Nederland met ruim 200 leden en 90 vrijwilligers. Met twee accommodaties, een omgebouwd vrachtschip en 5 zeilboten in de directe omgeving van de Loonse en Drunense Duinen en de rivier de Maas, beschikt de groep over ideale mogelijkheden voor zowel land- als wateractiviteiten.

Historie

Waalwijk kende in 1919 al een (niet katholieke) padvindersgroep, maar deze bestond ondanks het enthousiasme van staf en leden maar kort. In 1934 ontsproot vervolgens het plan om aan jongens van 12 jaar en ouder het spel van verkennen te geven. Medio juli dat jaar werd vanuit de parochie Sint Jan de Doper in Waalwijk de katholieke verkennersgroep ‘Andreas Zijlmans Groep’ (AZG) opgericht, vernoemd naar een Waalwijkse pater en missionaris, die in 1900 in Mongolië werd vermoord. De verkenners kregen onderdak op de zolder van de Sint Petrusschool, waar in eerste instantie 6 middelbare scholieren werden opgeleid tot derde klas verkenners aan de hand van het boek ‘Scouting for Boys’ van de Engelsman Lord Baden Powell. Op 10 oktober 1934 werden de zes verkenners officieel geïnstalleerd.

90 jaar AZG in vogelvlucht

● Juli 1934: Oprichting Rooms Katholieke Verkennerij Andreas Zijlmansgroep met een startkapitaal van 5 gulden(!)

● 1954: Na 20 jaar eindelijk een eigen hoofdkwartier aan de Winterdijk, mede gefinancierd met de entreeopbrengsten van het AZG-circus SpeKiMeKo.

● 1963: Start van de Water Verkenners Afdeling (WVA) en aanschaf van eigen vletten.

● 1967: Emancipatie midden in de roerige jaren ’60 en bij de AZG starten en de eerste meidengroepen (Kabouters en Gidsen)

● 1973: Op 24 februari de fusie met Clemensgroep uit Baardwijk. Hun oude hoofdkwartier is onze huidige accommodatie De Lunt.

● 1978/79: Aanschaf van Motorschip Risico en de 1e AZG-bestelbus (‘AZGijs’).

● 1984: Het gouden jubileum en het 1e gezamenlijke kamp in Wiltz (Luxemburg). Elke 5 jaar zouden we hier terugkeren.

● 1985: Start van de 1e Bevergroep (kinderen van 5 en 6 jaar).

● 2001: Oprichting van de AZG Oud-Stafledenclub.

● 2021: Op 9 oktober de officiële opening het fonkelnieuwe HK aan de surfplas.

● 2024: AZG bestaat 90 jaar met het gezamenlijke kamp voor het eerst niet in Wiltz (LU) maar in Kasterlee (BE).

De leden van Scouting Andreas Zijlmansgroep variëren in leeftijd van 5 tot en met 17 jaar en zijn opgedeeld in 13 verschillende groepen met een specifiek spelaanbod, gericht op leeftijd en geslacht. De vrijwilligers faciliteren, organiseren en begeleiden de wekelijkse bijeenkomsten op zaterdagmiddagen, maar regelmatig ook weekendactiviteiten en elke zomervakantie een kampweek. De activiteiten voor de scouts zijn gevarieerd, uitdagend, avontuurlijk, leerzaam, sportief en zo veel mogelijk lekker buiten.

Maar wat is scouting nou echt?

Scouting is veel meer dan dat de meeste mensen denken. De competenties die kinderen bij scouting ontwikkelen zijn ook gericht op het sociale aspect. Samenwerken, zorgen voor elkaar en respect voor de omgeving zijn belangrijke aandachtspunten van het scoutingprogramma. Maar ook zodra je vrijwilliger wordt blijf je doorgroeien in je persoonlijke ontwikkeling.

‘’Scouting staat voor velen voor verbinding. Bij Scouting AZG ben je nooit alleen, je hebt een fijne plek om naartoe te gaan, je leert ontzettend veel mensen kennen om samen leuke dingen mee te doen en je maakt echt vrienden voor het leven. Ik kan me geen leven voorstellen zonder lid te zijn geweest van de scouting”, vertelt een oud-lid van scouting AZG.

Jubileumactiviteiten

Dit jubileumjaar worden verschillende jubileumactiviteiten georganiseerd. Zo was er in maart een feestdag voor alle leden, gaat de hele groep in juli gezamenlijk een week op kamp in het Belgische Kasterlee en organiseren we een grote reünie op zaterdag 9 november. Ook zal de groep zich nadrukkelijk aan de Waalwijkse gemeenschap laten zien op 28 september tijdens een Jubileum-Groepsdag voor alle leden en hun ouders, maar waar ook andere geïnteresseerden van harte welkom zijn.