Voor zijn moedige optreden tijdens een brand in Waalwijk, in oktober 2023., werd de 20-jarige Dylano Blok onderscheiden met de Bronzen Legpenning van het Carnegie Heldenfonds. Ook ontving hij een ’loffelijk getuigschrift’, een bewijs van moedig gedrag. Burgemeester Ausems reikte de penning aan hem uit, bij Dylano thuis op dinsdagmiddag 7 mei.

Door Irma van Veldhoven- Brok

De dag van Dylano begon heel normaal op die dinsdag. Voor hem is dat momenteel werken aan zijn studie. Bij Avans Hogeschool in Den Bosch studeert Dylano binnenkort af voor de 2-jarige HBO-opleiding Finance. Dat doet hij met een leuke stage bij Bullens Accountants in Waalwijk. Hij is er nog even druk mee tot zijn presentatie is afgerond. Daarna heeft hij heel andere plannen, want zijn passie is muziek! Dylano speelt piano en keyboard in de band ’Treasure’ en doet de backing vocals. Dagelijks steekt hij daar vele uurtjes in. Dat gaat heel goed. Nog dit jaar hoopt hij met deze ’Bruno Mars Tribute-band’ door te breken en met zijn neef samen opnames te gaan maken voor een platenlabel van Sony, op Bali in Indonesië, waar zijn roots liggen. Het talent voor muziek zit in de familie.

Overdonderd

Met die muziekactiviteiten was het voor zijn moeder en tante niet moeilijk om Dylano met een smoesje thuis te houden die dinsdag. Ze vertelden hem dat er bij hun thuis een muziekvergadering georganiseerd was. Dat er ineens allemaal neefjes rondhingen, vond Dylano wel vreemd. Plotseling werd er aangebeld en stonden er nogal wat mensen aan de deur, inclusief de burgemeester van Waalwijk! Dylano was overdonderd en had dit nooit verwacht natuurlijk, maar vond dit bezoek en de uitreiking heel bijzonder! Zijn ouders en familie waren uiteraard ook supertrots op deze onderscheiding door het Carnegie Heldenfonds.

Heldendaad

Bescheiden als hij is, vertelt hij over zijn heldendaad alsof het de normaalste zaak van de wereld was. ”In oktober vorig jaar zou ik met mijn ouders in het centrum uit eten gaan, maar besloot nog even mijn schoolspullen thuis weg te zetten. Na een toiletbezoek liep ik het huis uit en hoorde geroep bij de buurvrouw. Ook zag ik al gauw rookontwikkeling en vuur.” Hij handelt meteen! Dylano zorgt ervoor dat de buurvrouw het huis uitkomt en buiten blijft. In eerste instantie is hij alleen met haar. Gelukkig komen er al snel buren bij. Het vuur, wat in de keuken is begonnen, breidt zich al snel uit naar het hele huis. Dankzij Dylano zijn er geen slachtoffers gevallen.

Niet aarzelen

Het huis van de buurvrouw is nog steeds niet helemaal hersteld. Ze woont nu in een verzorgingshuis. Ook hun eigen huis had schade, waardoor het gezin tijdelijk elders heeft gewoond. “Vooral de stank op mijn zolderkamer was nog lange tijd aanwezig”, vertelt hij.

Dylano ziet het zelf niet alsof hij een held is. “Ik was gewoon op het juiste moment op de juiste plek, maar ben achteraf wel blij dat ik daar was voor de buurvrouw!” Hij zou het zo weer doen. “Je beseft al jong dat er ineens heftige situaties in het leven kunnen voorkomen, waarbij je niet moet aarzelen”.