'Cool' noemt haar dochter Vere (8) het, als gevraagd wordt wat zij ervan vindt, dat haar mama brandweervrouw is. De kleine Linde speelt vooral vrolijk rond in de kantine van de brandweerkazerne in Vlijmen, als we het interview starten. Samen met partner Pim, die zich ook al heel lang inzet bij de vrijwillige brandweer, gaan ze huiswaarts.

Door Irma van Veldhoven-Brok

Al zeven jaar brandweervrouw

In Uden draaide Ilse al een tijdje mee bij de brandweer, toen ze voor de liefde naar Vlijmen verhuisde. Pim en Ilse hebben elkaar niet via de brandweer ontmoet, maar in de eerste gesprekken was dat wel waarin ze elkaar direct vonden, aan de hand van een foto. Ze zijn gaan samenwonen en nu hebben ze om de week oproepdienst bij de vrijwillige brandweer in Vlijmen. Het is niet altijd makkelijk om dat in hun gezinsleven in te passen, maar ze gaan er vol voor. Tijdens haar werk overdag, als operatieassistent in het ziekenhuis, is ze uiteraard niet oproepbaar. Slechts tijdens vakanties melden ze zich echt afwezig. “Maar als we thuis nog een paar vrije dagen hebben en de pieper gaat, ga ik er toch op af!” zegt Ilse vol overtuiging.

Gedreven

Wat maakt dat haar ogen gaan schitteren als ze vertelt over 'als de pieper gaat'? “Het is de spanning bij elke nieuwe oproep, dat je goed werk gaat doen en mensen -en soms ook dieren- gaat helpen. Die adrenaline, maar ook de saamhorigheid in het team. Je moet een echte teamspeler zijn, niet bang om vies te worden, stressbestendig zijn en van aanpakken weten. Het is van belang dat je orders kunt opvolgen, maar ook dat je zelf vindingrijk bent.” Toch besluiten ze vaak snel hoe de taken verdeeld worden, als ze in de auto springen. Dat zijn dan de bevelvoerder en chauffeur en de vier manschappen. Voor de post Vlijmen moet je wel in Vlijmen wonen, dichtbij om snel -binnen 4,5 minuut- in de kazerne te kunnen zijn.

Ilse in actie.

Ilse in actie.

Meer vrijwilligers nodig in Heusden en Vlijmen

Zowel voor de post Heusden als in Vlijmen wordt momenteel geworven voor nieuwe vrijwilligers. “Die zijn hard nodig”, vertelt Ilse. “Want er moeten zowel overdag als ’s avonds manschappen beschikbaar zijn.” De brandweer rukt uit met zes personen in een tankautospuit (standaard brandweerwagen). Brandweerpost Vlijmen werkt momenteel in teams van 12 à 13 personen, hierdoor lukt het bijna altijd om de tankautospuit vol te krijgen en uit te kunnen rukken. Heel zelden lukt dat niet en dan kan dankzij een goed oproepsysteem een tweede team opgeroepen worden. Om bij de vrijwillige brandweer te kunnen komen, moet je minimaal 18 jaar zijn. Je ondergaat na je aanmelding eerst enkele gesprekken en tests. Ilse: “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een hoogtevrees test (vanuit de bak op de ladderwagen een bal ophijsen), het vervangen van een wiel van een aanhanger en een oriëntatietest in het donker, zoals ik die allemaal heb ondergaan”.

Opleiding en vaardigheden

Je krijgt een uitgebreide opleiding, zoals ook de beroepsbrandweer die volgt. De avondopleiding (wekelijks) duurt twee jaar. Als je overdag (één dag per week) opgeleid kan worden, ben je met één jaar klaar. Er is een fysieke keuring, periodiek preventief medisch onderzoek (PPMO) hoort erbij en elke week in de avonduren een oefening. Minimaal VMBO werk- en denkniveau en een goede gezondheid is vereist en het is handig als je wat technisch inzicht hebt. Voor de balans in het team is het goed om verschillende kwaliteiten in huis te hebben. De hulpverlening aan slachtoffers vraagt wat inlevingsvermogen. Ilse heeft het voordeel dat ze (als vrouw) wat kleiner en lenig is, dus makkelijker door kleinere doorgangen kruipt. Zij is altijd wel fysiek bezig en sport veel: “Een goede lichamelijke conditie is uiteraard fijn, maar je hoeft écht geen bodybuilder te zijn om bij de manschappen te kunnen komen.” Je geslacht is niet belangrijk, het gaat meer om je gedrag en vaardigheden: “We moeten van je op aan kunnen! Toewijding is belangrijk, het is gewoon een tweede baan. Dus ook heel geschikt voor vrouwen!”, benadrukt Ilse.

Moeilijke momenten

Het is natuurlijk niet alleen maar leuk bij de brandweer. Er doen zich wel eens heftige situaties voor. Soms doet het pijn als het niet gelukt is iemand te redden. Ilse: “Dan is het belangrijk dat je van jezelf weet, dat je je best gedaan hebt. En de volgende hoop je wel te kunnen redden!” Gelukkig is er ook mentale ondersteuning voorhanden en wordt er op elkaar gelet. Het TCO (Team Collegiale Ondersteuning) is alert. “We kunnen bij elkaar terecht als we het ergens moeilijk mee hebben en je ontwikkelt een antenne om dat ook te signaleren bij collega’s -bij gedragsverandering- en elkaar daarin te ondersteunen.”

Steun en begrip

In het team ervaart Ilse veel steun. Haar partner begrijpt en steunt haar (en andersom): “Want tja, je wordt soms tijdens het eten of een uitje met vrienden opgeroepen. En ook midden in de nacht kun je opgepiept worden.” Ook van haar werkgever voelt ze de waardering. Het voordeel voor een werkgever is, dat die automatisch een goede BHV-er in huis heeft, met kennis en kunde van een ander vak. Ilse leidt de ontruimingsoefeningen van de operatieteams in het ziekenhuis en is altijd oplettend. Ze spreekt er bijvoorbeeld collega’s op aan als er een karretje bij de brandwerende deuren verplaatst moet worden. Ook loopt ze elke maand de veiligheidsrondes. Zo zorgt ze voor het bewust zijn van de risico’s en met dat extra paar ogen is het bedrijf brandveiliger.

Trots en dankbaar

Ilse is trots op wat ze ermee bereikt, zeker ook als vrouw. Ze volgt nu de opleiding tot chauffeur om nog breder inzetbaar te zijn: “Ik ben dankbaar dat ik me op die manier mag ontwikkelen en blij dat ik die kansen krijg!” Haar dankbaarheid geldt ook voor het fijne team en collega’s: “Het is als een familie, een warm bad! Je maakt veel mee en weet dat van elkaar, dat schept een band.”

Enthousiast geworden?

Belangrijk is het, dat de brandweer nieuwe en jonge aanwas krijgt. Iedereen is welkom om te komen kijken en natuurlijk ook om te solliciteren. De posten Vlijmen, Heusden en Drunen werken samen in de gemeente Heusden en hebben ieder hun specialisme. In Vlijmen is dat de inzet van een hulpverleningsvoertuig (HV), waarvoor extra kennis en kunde nodig is. Dat betreft meer het reddingswerk met zwaardere machines en materialen voor het bevrijden van mensen uit vrachtwagens, landbouwvoertuigen, waarbij ook een hoog platform en zwaarder gereedschap ingezet kan worden. Daarmee wordt de post Vlijmen regionaal wat breder ingezet. Ook wordt samengewerkt met de post Waalwijk.

Kijk voor meer informatie op www.brandweer.nl/brabant-noord/. “Want het is een prachtige, betekenisvolle, stoere en dankbare taak!”

Heb je interesse in het brandweervak en woon en/of werk je in Heusden of Vlijmen? Neem dan contact op met de postcommandanten:

Postcommandant Vlijmen: Camillo Schure: 06 22575797; C.schure@vrbn.nl

Postcommandant Heusden: Sjors van Geffen: 06 12300808; S.vangeffen@vrbn.nl