Mariadevotie zit bij veel inwoners van Elshout in het DNA. Het religieus erfgoed werd ook zondag in de kerk van St. Jan Evangelist tijdens een ‘moederdagviering’ bevestigd. Tijdens de Meimaand kan men niet om de blauwwitte en witgele vlaggen in het dorp heen.

Door Hans van den Eeden

Religieus erfgoed en het ‘Mariadorp’ Elshout horen bij elkaar. Dit wordt bevestigd door de vele pauselijke en Maria vlaggen. Tijdens een speciale viering stonden zondag de moeders in de lentezon. Oekraïnse moeders waren speciale gasten in de kerk van Sint Jan Evangelist. Tijdens de meimaand worden in Elshout speciale diensten en bijeenkomsten gehouden. Het gehele jaar door is het dorp een favoriete bedevaartsplaats. Zij komen via de Pelgrimsroute van 300 kilometer ‘Camino Brabant’ onder andere te voet of per fiets naar Elshout. Velen volgen route 12 waarvan Kaatsheuvel de start is. Via de Drunense Duinen loopt de route via Zeedijk in Elshout naar de kapel van Maria van Heusden. Daar wordt vaak een kaarsje opgestoken. “We lopen ieder jaar deze tocht en overnachten in B & B’s. Het is voor ons een bezinning die ons leven extra lucht geeft”, aldus Adrie en Wilma de Bonth uit Katwijk. Het concept is van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. De meest bijzondere locatie is de Mariakapel in Elshout. In vergelijking tot andere jaren wordt de kapel drie keer zoveel bezocht.

Eigen dag

“Omdat heel de meimaand veel mensen van buiten komen houden we voor de inwoners van Elshout een speciale ‘eigen dag’. Deze ‘onze dag’ wordt ook bezocht door mensen die wortels in Elshout hebben. Op vrijdagavond 31 mei vindt vanaf 19.00 uur, in de sfeer van ‘ons kent ons’, de afsluiting van de Mariamaand plaats. We lopen dan vanaf de kerk naar de kapel van de Wonderbare Moeder”, aldus Jos Geelen, voorzitter van de ‘Werkgroep Maria Bedevaart’. Aan deze processie wordt door een groep priesters, door het Onze Lieve Vrouwe Schuts, Fanfare Eendracht maakt Macht en inwoners uit Elshout deelgenomen. Daar zal de oud-pastoor en thans bisschop van Groningen en Leeuwarden Mgr. Ron van den Hout voorgaan in de dienst.

Omdat de kapel was verouderd is deze enkele jaren geleden volledig gerenoveerd, verbouwd en uitgebreid. In korte tijd werden de verbouwingskosten door de gemeenschap van Elshout en bedrijven bijeen gebracht. Waardering is er voor de adviezen van de René van Boxtel, voormalige stadsrestaurateur van Heusden. Ook werden en worden er door vrijwilligers werkzaamheden in en rond de kapel verricht. Zo is Carla van Mook-Klerkx, lid van de werkgroep, regelmatig in de kapel te vinden. Dit om te kijken of alles nog goed verloopt. Een gedenkschrift van bezoekers staat vol met emotionele verhalen.

Symbolen

In de kapel zijn symbolen in gebrandschilderde ramen aangebracht. Om de verbintenis met gesloten kerken in de omgeving te behouden zijn voorwerpen, zoals kerkbanken uit de Trudokerk uit Herpt en een Angelusklokje uit de Heusdense St. Catharinakerk hergebruikt. In 2018 is deze processie als onderdeel van het immaterieel erfgoed door het Meertens Instituut erkend. Ondanks de ontkerkelijking blijft het religieus erfgoed diep geworteld. De inzet van de werkgroep is om meer jeugd- en jongeren bij de activiteiten te betrekken. Maar zij bezoeken liever festivals op Tweede Paasdag, Pinksteren en Hemelvaart. Ook met Carnaval gaat men helemaal los. Vergeten wordt, dat deze dagen diepe wortels in de religieuze traditie hebben.