Evenals het nabijgelegen hoekpand, Putterstraat 1A of het ‘Engelkopjeshuis’, werd dit pand gebouwd in het begin van de 17e eeuw, na de stadsbrand van 1572. Tussen deze panden was er aanvankelijk een dam naar het achterom van het hoekpand. Vóór 1832 werd het pand Pelsestraat 2 ertussen gebouwd. Het perceel behoorde toen kadastraal tot het hoekpand. Uit de verpondingen is opgemaakt dat in 1602 het pand Pelsestraat 4 bewoond werd door Hans Vos. Vanaf 1614 tot 1621 was er de vermelding van wed. Vos. In 1623 was het eigendom van Gerraert Fockestar en werd het expliciet ‘De Vos en de Craen’ genoemd. In het minuutplan 1832, toen het kadaster werd ingevoerd, was het perceel kadastraal ‘Heusden, Sectie A, nr. 215’ en was het een eigendom van brouwer Cornelis van Dongen. De perceeloppervlakte was 48 m2 en dat is altijd zo gebleven. Vanaf 1832 tot 1968 kreeg het pand een 12-tal eigenaren, voornamelijk kooplieden. In 1967 werd dit pand een Rijksmonument 22072. In de loop van 1968 en in 1976 werd door Architectenbureau Peetoom de woning geschetst. In 1976 werd het verkrotte en ‘onbewoonbaar verklaarde’ pand door Gemeente Heusden aangekocht. In 1979 maakte architectenbureau Meulenbelt uit Utrecht een plan voor restauratie. In 1982 werden de 3 panden gerestaureerd door Bouwbedrijf D.A. Dekker uit Eethen, onder architectuur van Architectenburo Verlaan en Bouwstra uit Vianen. De afhandeling van de omvangrijke subsidie liep via de Stichting Stadsherstel Heusden.
Het tweelaagse pand heeft een zadeldak, waarvan de nok haaks ligt ten opzichte van de straat. Aan de voorzijde heeft het dak een wolfseind. Het dak is gedekt met rode terracotta dakpannen, type VH-Verbeterde Holle. In de overgang van het dak naar de voorgevel is een houten kroonlijst met bakgoot, ondersteund door geprofileerde houten klossen. Tijdens de restauratie is van de gevel het pleisterwerk verwijderd. De gevel is gemetseld met handvorm bakstenen, die nog origineel zijn. Een metselverband is er niet. De voegen zijn uitgeslepen en opnieuw vol gevoegd.
In de gevel zijn op de begane grond twee kozijnen met 15-ruits schuiframen. Het kozijn op de verdieping heeft een 9-ruits schuifraam. In het midden is een deurkozijn met hardhouten deur en een geometrisch verdeeld bovenlicht. De gecementeerde plint is donkergrijs geschilderd en heeft een hoogte van 60 cm. In de gevel bevinden zich 2x2 muurankers. Ter hoogte van de verdiepingsvloer, zijn in de gevel twee gemetselde rollagen als korfbogen. Naar alle waarschijnlijkheid was voorheen links een winkelraam en rechts een winkeldeur. Op de schuine bovenzijden van de topgevel liggen de gevelpannen in specie. Aan beide onderzijden van deze topgevel zijn zinken vergaarbakken met spuwers voor de hemelwaterafvoer.
Bart Beaard