Zaterdag 5 oktober vond de open dag plaats bij Koninklijke Drukkerij Em. De Jong in Baarle-Nassau. Een hele organisatie zowel binnen als buiten, maar het was uitstekend geregeld en tot in de puntjes verzorgd. Wát een prachtig en groot bedrijf is het, met veel enthousiaste medewerkers, die trots over het bedrijf en hun werk vertellen.
Door Irma van Veldhoven-Brok
Weekbladen, folders en tijdschriften
Als dit weekblad bij je thuis op de mat valt, heeft het al een lange weg afgelegd en zijn er al heel wat gedreven mensen voor aan de slag geweest! Dat besefte ik eerst niet zo, maar nu ik afgelopen weekend een kijkje mocht nemen in het indrukwekkende bedrijf, heb ik veel bewondering voor dat staaltje werk en de goed georganiseerde werkprocessen die erbij komen kijken. Prachtige folders en tijdschriften rollen er ook van de drukpersen.
Eén van de vrachtwagens van Koninklijke Drukkerij Em. de Jong. (Foto: Irma van Veldhoven-Brok)
Geoliede machines
En dat het er allemaal goed geregeld is, werd bewezen. Buiten bij het parkeren was de ontvangst al super efficiënt met een hartelijke begroeting. Bij binnenkomst wederom een hartelijk ontvangst. Een prachtig exemplaar van een oude drukpers (+/-1906) sierde de ontvangsthal. Daar werd verteld wat de bedoeling was. Vanwege veiligheidsredenen waren we ingedeeld in een tijdslot. Later begreep ik wel waarom. Een goede plattegrond met beschrijving wees ons verder de weg. Een weg waarbij we diverse keren de grens gepasseerd zijn, de landsgrens welteverstaan, want ik leerde dat er tegen de dertig enclaves in Baarle-Nassau en Baarle Hertog zijn. Dat is ongeveer de helft van de enclaves op wereldschaal, waarvan grenzen in de drukkerij liggen!
Feitjes van de uitgeverij-tak.
Uitgeverij
Wist je dat de uitgeverij 18 weekbladen in heel Midden-Brabant verzorgt? En dat die door circa 1300 bezorgers elke week bij de mensen thuis gebracht worden? Erg leuk en leerzaam, die zuilen met allerlei weetjes, die bij elke afdeling van het bedrijf geplaatst waren. Ook een eigen product waarschijnlijk. Zelfs toen we bij de ICT-afdeling binnenstapten, wat niet de bedoeling was, werden we toch vriendelijk te woord gestaan.
Drukproces in kleurfases. (Foto: Irma van Veldhoven-Brok)
Kleuren
Zwart, cyaan, magenta en geel. Dat zijn de vier basiskleuren voor het drukproces, weet ik nu. Mooi om te zien, hoe die kleuren steeds weer terugkwamen in het hele proces. Een route door het hele bedrijf leidde je langs alle werkprocessen en de grote drukmachines. Maar ook in het magazijn waren de benodigde voorraden te zien, onder andere de inkt. Het vullen van de inkttanks was zichtbaar. Zelfs het verzamelen en afhandelen van het afval was geen geheim afgelopen zaterdag. Al moet ik zeggen dat het er heel schoon en keurig netjes uitzag overal.
De oordopjes van Daan waren geen overbodige luxe in de drukkerij. (Foto: Irma van Veldhoven-Brok)
Drukprocessen
In de eerste, wat kleinere hallen, vond ik de machines en processen al indrukwekkend. Prachtige posters heb ik gezien, aankondigingen van voetbalclubs, glossy magazines en folders. Later in de grotere hallen, rotatiehallen genoemd, werden grote rollen papier ingezet, die er vervolgens bedrukt, gesneden en verpakt als bijvoorbeeld folders van bekende supermarkten, uitrolden. Netjes in folie gerold werden die vervolgens op pallets weggezet voor de logistiek. In die rotatieafdelingen, werd me wel duidelijk dat je hier de veiligheid zeker in acht moet nemen. Én het was maar goed dat Daan vooraf mooie gele oordopjes uitdeelde, want die hadden we echt wel nodig daar!
'Rotatie offsetdruk is een druktechniek die voornamelijk wordt gebruikt voor het drukken van grote oplages, zoals folders en tijdschriften', kon je in één van de hallen lezen. 'Het is efficiënt en kosteneffectief voor het produceren van hoge oplages met een hoge en constante kwaliteit'. Geert vertelde vervolgens vol enthousiasme, hoe een paar keer per uur de machines zichzelf reinigen, waarbij enkele gedrukte exemplaren dan volautomatisch afgekeurd worden en weggenomen uit het proces.
Duurzaam
Niet alleen afvalverwerking is een zorgvuldig karwei bij de drukkerij. De grote aluminium drukplaten, die er gebruikt worden, zijn recyclebaar. Een interessant filmpje liet zien, hoe elders oud papier tot pulp wordt vermalen. Daar wordt dan vervolgens nieuw papier van geproduceerd en op grote rollen met een grote vrachtwagen naar de drukkerij gereden en in het magazijn geplaatst door de heftruckchauffeurs. Metershoge rollen papier staan daar klaar om weer opnieuw tot een mooi product gedrukt te worden.
Antieke drukpers. (Foto: Irma van Veldhoven-Brok)
Trots en dankbaar
De medewerkers bij Em. De Jong vertelden vol trots over hun mooie werk daar. Er worden prachtige producten opgeleverd. Een prestatie op zich en het is voelbaar dat de waardering er is voor al het personeel. De nabewerking, de technische afdeling voor het onderhoud van de machines, goederenontvangst en het magazijn, de expeditie en logistiek, alles was zichtbaar en in bedrijf. De ondersteunende afdelingen, ict, prepress, planning en kantoor, allemaal werden ze genoemd en gepresenteerd. Na afloop was er gelegenheid om even na te praten onder het genot van koffie en thee, met een lekker Brabants worstenbroodje of iets anders van je gading.
Een kraampje was ingericht voor personeelswerving, want vacatures, die zijn er ook! Wie wil nou niet bij zo’n mooi bedrijf werken? Kijk op werk.emdejong.nl om je toekomst daar te ontdekken!
Vanaf het parkeerterrein werden we vrolijk uitgezwaaid op deze mooie zonnige dag. Daar word je toch gewoon blij van! Als één van de 73 freelance correspondenten en fotografen (weet ik nu), ging ik met gepaste trots huiswaarts na mijn bezoek aan Koninklijke Drukkerij Em. De Jong in Baarle-Nassau. Trots dat ik als correspondent voor de uitgeverij-tak mag werken en dankbaar dat ik deze fantastische open dag, in de Week van de Grafimedia, toch mooi weer mocht meemaken!